Usenet downloadverbod

Voordelen van het gebruik van Usenet
Veel mensen die downloaden uit usenet nieuwsgroepen maken zich zorgen over het downloadverbod. Tot op heden is er nog niet een downloader gewaarschuwd. Het verbod wordt nog niet gehandhaafd, al worden uploaders wel geconfronteerd met hoge boetes. Het is dus vrij simpel. Download je? Dan hoef je je momenteel weinig zorgen te maken. Upload je? Dan loop je een groot risico.

Usenet wordt vaak vergeleken met andere vergelijkbare opties, zoals onder meer Tidal, Path├ę Thuis, NPO, Netflix, Deezer en Spotify. Dit zijn dan ook populaire services, maar toch biedt Usenet net even iets meer voordelen dan de vergelijkbare mogelijkheden. Usenet is een bijzonder uitgebreid download netwerk waar je gewoon net even meer van mag verwachten.

Ook offline kunnen kijken

usenetEen heel belangrijk voordeel van Usenet is wel dat je ook gewoon offline gebruik kan maken van de downloads. Andere downloadnetwerken bieden je uitsluitend de mogelijkheid om online te kijken. Je kan de streams downloaden, maar deze blijven slechts voor korte tijd op je device staan. Dit betekent eigenlijk dat de bestanden niet echt van jou zijn, waardoor je deze ook niet kan gebruiken wanneer het jou uitkomt. Dit is namelijk ook de reden dat je de bestanden niet offline kunt openen en bekijken / gebruiken. Dit is lastig, zeker als je ook onderweg bijvoorbeeld gebruik wilt maken van je downloads. De internet bandbreedte is vrij beperkt. Dit zijn zaken waar je met Usenet helemaal geen last van hebt.

Een hogere kwaliteit

Om bovenstaande redenen is het ook zo dat je bij vergelijkbare services eigenlijk geen high-res bestanden zal aantreffen. De audiokwaliteit komt niet ver boven de 24bits / 48KHz. Dit is eigenlijk nog hoog gegrepen. Complete Blu-ray zijn er ook al niet te vinden. Bestanden van hoge kwaliteit, zoals een hoge audiokwaliteit en 50GB Blu-ray kan je wel vinden op Usenet. Dit betekent dat het aanbod van Usenet niet alleen veel uitgebreider is, maar ook van veel betere kwaliteit.

Altijd nieuwe collecties

Usenet heeft een bijzonder ruim aanbod en dit aanbod wordt voortdurend zo breed mogelijk gehouden. Dit betekent dat het assortiment steeds wordt aangevuld met de meest actuele downloads. Hierdoor kan je er ook terecht voor nieuwe film en serie episodes die in Nederland nog helemaal niet te krijgen zijn, omdat deze bijvoorbeeld pas recentelijk in Amerika op de buis zijn geweest. Je hoeft nooit lang te wachten op nieuwe afleveringen van je favoriete serie als je gebruik maakt van Usenet.

Downloaden is niet altijd zomaar toegestaan. Het is zo dat het grootste deel van het Usenet aanbod illegaal is. We hebben het over illegale downloads wanneer er geen toestemming is gegeven voor het aanbieden van de bestanden door de rechthebbende. Dit betekent dat je Usenet op eigen risico gebruikt. Het downloadverbod wordt echter niet gehandhaafd, de kans dat je een boete of waarschuwing krijgt is vrijwel nihil.

De wetgeving met betrekking tot downloaden

In Nederland bestaat een zogenaamd downloadverbod van bestanden die auteursrechtelijk zijn beschermd en worden gedownload vanuit een bron die kan worden aangemerkt als illegaal. Het is zo dat Usenet slechts een klein assortiment bestanden heeft die daadwerkelijk vrij van auteursrechten zijn. Op dit moment loop je nog geen groot risico om sancties opgelegd te krijgen bij het downloaden van bestanden die niet vrij van rechten zijn. Het is namelijk zo dat de focus op dit moment nog ligt op de aanbieders van deze bestanden, en niet zo zeer op de personen die de bestanden daadwerkelijk downloaden.

Downloadverbod in praktijk

Ja, het is wel mogelijk. Het risico is extreem klein. Het is helaas niet te voorspellen wanneer je wel een aanzienlijk risico gaat lopen op sancties, en wanneer we kijken naar andere landen waar wel al advocaten worden afgestuurd op de mensen die de illegale bestanden downloaden, dan mag er toch wel gezegd worden dat de uiteindelijke boetes behoorlijk zijn. Usenet is daarom wel een service die je op eigen risico gebruikt. Wij raden waarom het gebruik van een VPN aan. Dan kan je gewoon anoniem downloaden, zonder risico’s op boetes.